Bouw Pand

Het uitstapje naar De Kleine Aarde (in Boxtel) had ons met name veel inspiratie gegeven. Na veel wikken en wegen, ook qua centjes, kwam er uiteindelijk witte rook uit de schoorsteen van ons groepje. We gingen verder met het broeden op voorzieningen die met de nieuwbouw meegenomen moesten worden zoals zonne-energie en verlichting.

Pand4Andere interessante milieu- en energie-aspecten die niet zo’n haast hadden, werden vooruit geschoven. Met name het grijswater-circuit gooit hoge ogen om in de nabije toekomst een plekje te krijgen op Overal. Op het gebied van zonne-energie kozen we uiteindelijk voor het opwekken van elektriciteit met behulp van veertien zonnepanelen die aan de voorzijde van ons pand op het dak gemonteerd werden. Deze installatie levert maximaal 1330 Watt aan elektrisch vermogen en is net-gekoppeld, dat wil zeggen dat het teveel aan opgewekt vermogen automatisch aan de Nuon geleverd wordt. Helaas krijgen we daar als ‘energieproducent’ relatief weinig voor terug. Voor niets gaat de zon op, maar de zonnepanelen moesten wel betaald worden.

Na een lange discussie besloot Overal dit in eigen beheer te doen en niet via het uitgeven van zgn. zonnecertificaten, wat landelijk vaker gebeurt vanwege de hoge kosten. Ook het kiezen voor (nog relatief dure) zonne-energie is voor ons een principiƫle keuze waar een prijskaartje aanhangt. Onze nieuwe verlichtingsinstallatie werd een prachtige samensmelting van high-tech en gebruikt spul. Sloperijen en handelsmaatschappijen werden afgestroopt op zoek naar gebruikte TL-bakken die vervolgens in het Overal-laboratorium werden omgebouwd tot een supermoderne, elektronische, hoogrendements- verlichting. Aan de zonzijde werd de verlichting zelfs lichtafhankelijk gemaakt: meer zon, minder bijverlichting.

Pand3Om een sedumdak te maken is minder energie nodig dan bij andere daken. Wij strooiden wat zaadjes; de zon en de regen deden de rest. Het is een herwinbaar materiaal met weinig milieubelasting. Een plantendak heeft nog meer voordelen: het houdt regenwater vast. Bij een pannendak komt al het regenwater via de regenpijpen in het riool terecht. Het kost veel energie om water te zuiveren. Een vegetatiedak houdt kleine stofdeeltjes vast. Hierdoor wordt de lucht zuiverder. Er ontstaat een beter microklimaat. En het is natuurlijk mooi om naar te kijken.